ILKE DE VRIES : 360°
URBAN VIDEO LOUNGE
 
HISTORY
 
open from 12u to 17u
URBAN ESPRESSO BAR
 
 
06.02.2007 - 11.02.2007
LONG SHOTS #5

--- english below ---

Men kan van mening verschillen over de schoonheid van het in de 60-er jaren ontworpen Theaterplein in Antwerpen, maar het was in ieder geval een markante plek die ook representatief was voor het soort van omgevingskunst dat in die periode overal werd toegepast.
Toen bekend werd dat het op de schop ging hebben een aantal jonge Antwerpse kunstenaars een expositie gemaakt in het 'doppaviljoen' met werk dat geinspireerd was op de situatie.
Ilke de Vries heeft met de videocamera een 'rituele' beweging gemaakt rond het plein, filmend vanuit de woningen op de 1e etage van de bebouwing.
Ze nam haar positie zodaning dat zowél de betreffende woonkamer alswel het beeld van het plein door het raam zichtbaar zijn.
Door een perfecte organisatie met de bewoners en het plaatsen van een soort rail door iedere woonkamer kon de kamera vanuit eenzelfde hoogte een geleidelijke beweging maken, waardoor je het betoverende gevoel krijgt dat de kamera zonder de weerstand van muren door alle gebouwen en woningen schuift.

--

One can have different ideas about the beauty of the Antwerp Theatersquare which was designed in the sixties, but it is sure that it was a striking spot which was also representative for the sort of situation-based art that was common in that period.
When there were plans to totally renovate the square a group of young Antwerp artists organized a show in the 'doppaviljoen' with works related to the architectural situation.
Ilke de Vries made a sort of 'ritual' video-movement around the square, while filming from the inside of the residencies on the first stock.
Her position was chosen in such a way that the square was in view as well as the anterior of the room where it was filmed from.
Due to the perfect contacts the residents and a sort of camera rail that was used in all the rooms the camera moved gradually on a horizontal line, which gives the fascinating feeling as if it moved on one line through all the rooms and buildings without any resistance of walls.