MARCUS BERGNER AND STUDENTS
URBAN VIDEO LOUNGE
 
HISTORY
 
open from 12u to 17u
URBAN ESPRESSO BAR
 
  04.04.2006 - 22.04.2006

MARCUS BERGNER AND STUDENTS : EXPERIMENTAL FILM
De Australische kunstenaar Marcus Bergner maakt experimentele films. Zijn films zijn opgebouwd uit een combinatie van eigen en gevonden filmmateriaal. Aan zijn werk is te zien dat Marcus Bergner een sterke liefde heeft voor de schilderkunst: tijdens zijn verblijf in Rotterdam in 2003 vertoefde hij behalve in Studio Een en de Filmwerkplaats voor zijn eigen werk, ook heel wat uren in de afdelingen historische schilderkunst van museum Boijmans, het Rijksmuseum en het Mauritshuis.
De in Sub-urban getoonde lange film (33 minuten) The surface, is dan ook één grote ode aan licht, kleur en compositie. Tegelijk staan licht en kleur hier ook voor transparantie, de essentie van de medium film: soms verdwijnt alle kleurmateriaal van het celluloid en wordt er alleen nog puur licht op de wand geprojecteerd.

In 2004 werkte Marcus Bergner een jaar lang als docent aan de Filmakademie in Praag. Naast zijn eigen film vertonen we hier ook werk van enkele van zijn studenten, Hana Valentová, Ivars Grävelejs and Arja Hyytiäinen

---

MARCUS BERGNER AND STUDENTS : EXPERIMENTAL FILM
Australian Artist Marcus Bergner is an experimental filmmaker. In his films he combines his own film material with found footage. The works show a deep love for the art of painting: during his stay in Rotterdam in 2003, Marcus spend many hours in the historical painting departments of museum Boijmans, Het Rijksmuseum and Het Mauritshuis, next to the hours he spent in Studio Een and the Filmwerkplaats for his own work.
His 33 minute film 'The Surface' now screening in Sub-urban, is one long tribute to light, colour and composition. At the same time light and colour are here about transparency, the essential element for film: at some moments the celluloid looses all colour/matter, leaving only pure light projected onto the wall.

In 2004 Marcus Bergner was teaching for a year at the Film academy in Prague.
Besides his own film we also show works of his students, Hana Valentová, Ivars Grävelejs and Arja Hyytiäinen